Eibenthal

Cateva cuvinte despre... Eibenthal

    Eibenthal este o localitate din județul Mehedinți, Banat, România. Satul este o veritabilă „insulă lingvistică” a minorității cehe din România. Se situează în extremitatea sudică a județului, în Munții Banatului.

    Eibenthalul s-a înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din rațiuni militare. Zona Porților de Fier a fost vizată în mod special, Eibenthalul fiind unul dintre cele câteva sate de „pemi” (locuitori ai Boemiei) care s-au înființat în zonă în această perioadă. Majoritatea coloniștilor au venit din Plzeň, Klatovy (din aceste două localități erau și mulți etnici germani printre coloniști, dar cu timpul aceștia s-au deznaționalizat și au adoptat limba cehă), Čáslav și Beroun.

   Ocupațiile lor de bază erau exploatarea lemnului și mineritul. Aceste două ramuri au constituit principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal. În ultima perioadă însă, Eibenthalul a cunoscut un puternic declin, datorită condițiilor economice nefavorabile de după revoluția din 1989, a migrării tinerilor spre orașe și în Cehia, și în consecință a îmbătrânirii rapide. Dacă în anul 1934 aici locuiau circa 600 de persoane, în anul 2000 mai erau 302 locuitori. (Sursa: Wikipedia)

Obiective turistice:

♦ Muzeul popular al familiei Pospisil

♦ Biserica romano-catolica

♦ Expozitie de sculptura in lemn a domnului Benedikt Stefan

Sarbatori locale:

♦ Nedeia - 15 octombrie - "Sfantul Havel"

♦ Festival de muzica rock- august

♦ Procesiune cu icoana Sfintei Marii de Craciun

♦ Procesiune nocturna cu lumanari de Pasti

♦ Miercurea cenusie- prima saptamana inainte de postul mare

Posted in Localitati.