Svinita

Cateva cuvinte despre...Svinita

    Localitatea Sviniţa se află situată în sud-vestul judeţului Mehedinţi, la o distanţă de 85 km de Municipiul Drobeta Turnu-Severin. Localitatea este poziţionată la 46 km de Orşova, în Defileul Cazanele Dunării şi vecină cu judeţul Caraş Severin la nord, Dunărea şi Serbia la sud, comuna Dubova la est şi Moldova Nouă la vest.

     La Tricule (Treicule, Tri Cule, Tri Kule), pe malul Dunării, se găsesc resturile unei fortificații din secolele XI-XVI. Aici au existat și trei turnuri, din care actualmente se mai păstrează doar două turnuri, ambele scufundate parțial de apa Dunării. Turnurile au fost odinioară părți ale unei stații vamale austriece, care s-a construit și s-a dat în funcțiune după Acordul de Pace din 1792.

    Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Svinița se ridică la 925 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.132 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt sârbi (90,27%), cu o minoritate de români (6,59%). Pentru 1,95% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși sârbi (90,27%), cu o minoritate de ortodocși (6,49%). Pentru 1,95% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

    Activitati specifice zonei:creşterea animalelor, pescuitul,agricultura,turismul. Activitati economice principale:construcţii drumuri şi case de vacanţă, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul, carierele de piatră. (Sursa: Wikipedia)

Obiective turistice:

♦ Centru de informare şi promovare turistică

♦ Muzeul etnografic comuna Şviniţa

♦ Monument istoric: Cetatea Medievală Trickule

♦ Traseul ecoturistic Sviniţa-Trickule

♦ Neck-ul vulcanic Trescovăţ

♦ Traseul ecoturistic Trecovăţ

♦ Rezervaţie naturală paleontologică "Lacul Fosilifer Sviniţa"

♦ 6 situri arheologice

♦ Cioca Borii

♦ Morile de apă

Evenimente locale:

♦ "Festivalul Smochinului", - august

♦ "Festivalul Satelor Dunărene" - iulie

♦ "Festivalul Înfrăţirii" cu o localitate din Serbia, Donji Milanovac - mai

♦ Baluri de sărbători religioase: Sfântu Nicolae, Crăciun, Sfântu Ion, Paşti, Rusalii

Posted in Localitati.