Proiecte cu finantare proprie

Anual organizatia implementeaza proiecte in localitate cu finantare proprie pentru marcarea unor evenimente importante din comunitate. Aceste proiecte au impact asupra populatiei din mediul rural si asigura vizibilitatea ONG-ului in sistemul non-guvernamental.

1. Dragobetele-sărbătoare românească – 24 februarie – pregătirea unui moment artistic, prezentări power point, realizarea de afişe şi postere, recitări de poezii de dragoste, cântece populare de dragoste din Banat – spectacol derulat la Căminul Cultural Eşelniţa.

2. „ DARURI DIN SUFLET” desfăşurat în luna martie şi realizat în parteneriat cu Şcoala Eşelnița. În cadrul acestui proiect, voluntarii asociaţiei realizeaza mărţişoare şi felicitări cu ocazia Zilei Mărţişorului şi Zilei Femeii pe care apoi, le împart în comuna la toate doamnele. Tot în cadrul acestui proiect, Asociaţia organizeaza concursul literar „Dar din suflet”, prin care participanţii sunt invitaţi să creeze poezii, povestioare sau desene dedicate mamelor. În data de 8 Martie, sunt anuntati câştigătorii si se dau premii.

3. Ziua Rromilor – 8 aprilie– pregătirea şi sărbătorirea acestei zile în comunitate-dansuri şi jocuri specifice romilor, parada modei, tradiţii, concurs Miss Piranda.

4. „ZIUA EUROPEI” desfăşurat în data de 9 Mai , în parteneriat cu Şcoala Eşelniţa. Elevii realizeaza desene, prezentări Power Point despre Europa, participa la dezbateri, concursuri pe tema „Uniunea Europeană” impreuna cu voluntarii asociatiei. De asemenea, participa la exerciţii – joc despre discriminare, cetăţenie europeană, despre ce înseamnă să fii european şi ce drepturi şi obligaţii au ca cetăţean european. Se pregateste si se prezinta o piesă de teatru „Să spunem NU discriminării”. Proiectul se incheie cu o prezentare a mâncărurilor tradiţionale din câteva ţări europene. „Interculturalitatea gurmandă” prezinta mâncăruri din Italia, România, Grecia, Anglia, etc.

5. Zilele Eșelniței – mai– ”. „Zilele comunei Eşelniţa au debutat cu întreceri sportive care s-au desfăşurat de la ora 10,00 pâ­nă la ora 13,00. Aceste probe au constat în în­treceri la şah, table, popice, pro­be de tras cu frâ­nghia, cur­sele de alergări în saci. Toate aceste probe s-au desfăşurat în parcul central din Eşelniţa. Au avut loc şi se­mi­fina­lele şi finalele întrecerilor spor­tive la mi­nifotbal”. În­trecerile sportive au fost găzduite de baza şcolii, dintre acestea du­minică seara atrăgând atenţia în mod deosebit demonstraţia de Taekwondo a echipei „Di­na­mo” Bucureşti – secţia Orşova, având în vedere că o asemenea secţie a luat fiinţă cu câteva zile înainte şi la Eşelniţa. Seara, în sala de spec­ta­cole a Centrului de Afaceri Ro­mâ­no-Sârb a avut loc un fru­mos spectacol artistic la care au participat cele mai bu­ne for­ma­ţii din comună, dar şi un atrac­tiv concurs de karao­ke-show, la care au participat tine­rii din comună.

6. Nedeia in Eselnita – In fiecare an voluntarii asociatiei sunt cei care deschid oficial „nedeia” prin prezentarea unui spectacol artistic si apoi prin „braul voluntarilor”. Pentru a pastra aceasta traditie locala, nedeia (care la Eselnita se sarbatoreste de doua ori- de Sf. Ilie si Sf. Marie), membrii asociatiei fac demersuri pentru desfasurarea cu fast a acestor obiceiuri locale, pentru a atrage turistii in zona si pentru a promova localitatea.

7. Renaşterea tradiţiilor locale – decembrie – pregătirea unui program de colinde vechi specifice localităţii şi prezentarea acestora la diferite instituţii din Eşelniţa şi Orşova precum şi la diverse familii. De asemenea, s-a urmărit prezentarea costumelor populare din Clisura Dunării.

Posted in Scurt Istoric.