Proiecte finantare DJST Mehedinti (CLP)

Am derulat, ca de fiecare data, numeroase proiecte cu finantare de la DJST Mehedinti (Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti), in cadrul Concursului Local de Proiecte.

1.Proiectul ”Turismul, tinerii şi afacerile” finanțat de DJTS Mehedinți a avut ca obiectiv principal dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor antreprenoriale ale tinerilor pentru implicarea activă a acestora în viaţa comunităţilor rurale. S-a urmărit implicarea tinerilor în viaţa comunităţii şi participarea activă a cestora pentru schimbările din zonă.  Proiectul a început cu selectarea a 15 de tineri din comunitate cu vârsta între 16-25 ani în vederea participării la un training cu o durată de cinci zile pe tema Care sunt paşii succesului?”.

    Pe baza informaţiilor obţinute la curs, cei 15 de tineri, împărţiţi în trei grupe, au avut de realizat timp de o săptămână un plan de afaceri viabil, proiectul prevăzând acţiuni ample de descoperire a zonelor cu potenţial turistic ale localităţii Eşelniţa.

    Fiecare echipă, formată din cei 5 membri, şi-a prezentat propria idee de afacere turistică în cadrul unui concurs intitulat „ Turismul-bussines sau recreere?”. Cel mai ingenios plan a fost premiat în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Centrul de Documentare din şcoală. Originalitatea planului de afaceri a fost evaluată de un juriu competent format din cinci membri, incluzând reprezentanţi ai autorităţilor locale şi oameni care deţin deja afaceri de turism în zonă.

Serviciile oferite în proiect au fost:

  • Informare şi evaluare prin întâlniri directe;
  • Consiliere pe domenii specifice afacerilor, management , marketing, economic, legislaţie;
  • Instruire antreprenorială pentru deschiderea unei afaceri;
  • Promovarea oportunităţilor de afaceri ca mijloc de implicare în viaţa comunităţii;
  • Organizarea unui „Târg  Antreprenorial”. 

2. Proiectul Voluntariatul-leantul între tineri şi comunitate ” finanțat de DJTS Mehedinți a urmărit dezvoltarea interesului tinerilor din mediul rural pentru activităţile de voluntariat. Scopul principal al proiectului l-a constituit recrutarea unor tineri care să participe la un curs de voluntariat, să participe la activităţi diverse astfel încât să fie atraşi de acest segment al vieţii cotidiene.

         Am prevăzut activităţi diverse realizate prin metode non-formale prin care putem găsi pe lângă istoricul voluntariatului în România, tipuri de activităţi, mituri despre voluntariat şi poveşti ale voluntarilor care au participat activ la diferite acţiuni. Serviciul de voluntariat este foarte divers. În orice domeniu este cineva care are nevoie de ajutorul unui voluntar. Am stabilit anumite ramuri în care am putea să-i implicăm pe tineri astfel încât pe parcursul mai multor săptămâni să desfăşoare acţiuni concrete de voluntariat.

3. ProiectulÎntre creație și mișcare» de la 01.06.2012 până la 31.07.2012 a avut ca obiectiv principal dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor artistice ale tinerilor și implicarea activă a acestora în activități sportive. Scopul derularii activitatilor a dus la stimularea creativităţii tinerilor privind valoarea artei contemporane şi importanţa mișcării în viața cotidiană pe parcursul vacanţei de vară. Tinerii au avut posibilitatea de a se descoperi, de a-și dezvolta latura artistică iar prin activităţile practice (drumeții, mersul cu cortul) aceştia si-au dezvoltat abilitățile de muncă în echipă, de colaborare și au înțeles importanța mișcării în aer liber. Fiecare acţiune a proiectului a urmărit dezvoltarea încrederii personale şi a integrării în grup.

4. Proiectul « Noi vă salvăm pe voi, voi salvați comunitatea” de la 12.07.2012 până la 30.09.2012 a urmarit sensibilizarea tinerilor cu privire la participarea lor activă la viața civică, la îmbunătățirea perspectivei lor privind activitatea individuală cu caracter voluntar, precum și la sublinirea importanței și necesității activităților lor în cadrul comunității din care fac parte. Proiectul a vizat un grup de 14 tineri din mediul rural care au învățat cum să acorde primul ajutor. Aceștia au participat la activități educaționale non-formale, unde au învățat cum să salveze oameni de la înec, să acorde primul ajutor în caz de înțepături, fracturi, degerături, etc. Tinerii participanți la proiect au avut posibilitatea să descopere metode noi de lucru, menite să-i ajute și pe viitor sa-și schimbe percepția asupra voluntariatului, iar proiectul le-a oferit posibilitatea să capete experiență în diferite domenii, nu doar cel medical. Ca urmare a activităților desfășurate, tinerii au dobândit aptitudini și competențe noi, ajutându-i să crească în planul dezvoltării lor personale comparativ cu alte persoane din aceeași generație.

5. Proiectul “Trecerea prin (c)arte” finanțat de DJTS Mehedinți a urmărit să le dezvolte tinerilor abilitățile de comunicare, muncă în echipă, participare activă la viața comunității. De asemenea, a condus la cresterea stimei de sine a tinerilor, dezvoltarea lor personală și implicarea în acțiuni comunitare de voluntariat.

     Prin implementarea acestui proiect s-a îmbunătăţit nivelul de informare al tinerilor pe diverse teme, în special pe voluntariat, astfel încât, la nivel local a creascut şi gradul de conştientizare al cetăţenilor faţă de acţiunile de tineret.   Prin acest proiect am promovat implicarea adolescenţilor în viaţa civică, voluntariatul, formându-le o atitudine independentă bazată pe cunoaştere.

Posted in Scurt Istoric.