Despre ceea ce a fost…Orsova veche si nu numai

multicultura_03Despre Plavisevita

Era o comuna frumoasa, un sat obisnuit cu multe case. In centru avea o fantana. De nedeie se tinea 2 zile. Se faceau hore si baluri si iarna. Jocurile erau ca in Banat. (Vladuceanu Ana, 70 ani, Orsova Veche, originara din Plavisevita)

Despre Orsova Veche

In 71′ s-a mutat orasul. Era mult mai incolo decat acum, pe unde este Greatca. Nedeia era la Sfantul Gheorghe. Si atunci, inainte de stramutare, erau Santierul Naval, Portul, Cazanele, Ocolul. Erau doar 2-3 blocuri in zona pietei, in rest numai case. Era un oras mic. Cel nou nu seamana cu cel vechi, este altfel. (Vladuceanu Ana, 70 ani, Orsova Veche, originara din Plavisevita)

Despre petrecerea timpului in Orsova Veche

Daca ar fi existat inca, vechiul oras ar fi avut cel mai frumos amplasament de pe Clisura, Avea o alee plina cu castani, o gradina de vara unde se tineau petrecerile. Veneau cele doua vapoare Carpatiul si Oltenita. Era un port foarte important Orsova. In preajma sarbatorilor, unde era gradina de vara, se organiza si “gradina copiilor”. Catre centrul orasului erau niste bazine cu apa. Exista faleza si in orasul vechi care era si mai frumoasa, pentru ca era plina cu castani. Ziua Marinei era pe 15 august si imediat dupa se tineau nedeile. Zilele Orsovei erau in septembrie. (Stanescu Stefan, 61 ani, Orsova Veche)

multicultura_02Despre Orsova Veche

Erau oamenii mai saraci in orasul vechi: nu erau blocuri, nu era canalizare, se lua apa de la fantana. Erau doar doua strazi. (Otet Dumitru, 74 ani, Orsova Veche, originar din Vanju Mare)

Cand a fost vorba sa vina apa, nimeni nu credea ca poate urca atat. Era o cantina pe vremuri cu soldati si a trebuit sa incarce cu masina vesela, mese. Apa era de 20 cm, apoi a tot urcat, in cateva ore a crescut teribil. Pe atunci era tesatorie, scoala era in zona Greatca, Casa pionierului in zona stadionului de unde incepea orasul. Era scoala si liceu in Orsova veche. (Filipescu Fanica, 72 ani, Orsova Veche, originar din Vanju Mare).

Despre Jupalnic, sat stramutat, azi cartier al Orsovei

Jupalnicul era o localitate de 1000 de case. La stramutare oamenii erau disperati. Unii au acceptat o rascumparare si au plecat, altii au trudit din greu si au infruntat stramutarea. Casa in care locuieste acum este construita din ce a ramas dupa stramutare din vechea casa. Stramutarea a fost ceva trist. Urmele fostei case ar fi pe unde este parcul de azi. Copilaria la Jupalnic era copilaria copilului de la tara. Copiii erau modesti, cuminti, lumea era cu bun simt, stiau ce nu aveau voie sa faca si nu faceau. Oamenii cresteau porci, pasari, aveau gradini, livezi. La biserica se mergea rar, pentru ca nu era voie. Se mergea in colindat si se primeau mere, nuci, bomboane. Se faceau baluri de sarbatori. Fetele mai mari mergeau la baluri. Era si cinematograf si se mergea la film. Nedeia in Jupalnicul vechi era pe 15 august- Sfanta Maria Mare, in cel nou pe 8 septembrie- Sfanta Maria Mica.

In Jupalnic erau romani, tigani, laieti (vorbeau limba lor si erau muncitori si cinstiti), mai erau cativa nemti de treaba, civilizati si foarte corecti si chiar cativa unguri. (Murariu Dorina, Orsova, originara din Jupalnic)

Posted in Din comunitate, Povesti nespuse.