Orsova – Nedeile orsovene

Fiind un oraş strămutat care a incorporat şi celelalte sate, de pe malul Dunării, mutate odată cu el, Orşova are mai multe, oamenii strămutându-şi nu doar gospodăria, ci şi sărbătoarea locului.

La Sud – Rusalii                   La Nord – Ispas

Coramnic- Ispas                 Măgrin – 8 septembrie

Tufări- Ispas

ors_sar_01    Nedeile orşovene înseamnă joc şi muzică populară bănăţeană care se desfăşoară în plină stradă în acele cartiere care păstrează amintirea unui fost sat sau al Orşovei vechi. De Rusalii, Biserica de la Sud organizează activităţi artistice la care participă elevi de la şcolile şi liceele oraşului  şi care se derulează în chiar curtea sfântului locaş. Tot atunci sunt premiate pentru excelenţă diverse persoane care au făcut ceva pentru Orşova, din poziţia meseriei sau statutului lor: profesori, intelectuali, antrenori, sportivi, etc.

   Zilele Orşovei-  Sfânta Maria Mare (3 zile)- sărbătoare locală de data recentă în care se derulează, în centrul oraşului, o serie de spectacole de muzică populară şi uşoară. În aceste zile, parcul “Ion Dragalina” din faţa primăriei se colorează cu tarabe de obiecte şi expoziţii cu vânzare, cu tobogane gonflabile şi diverse aparate de distracţii pentru copii şi tineri şi, fireşte, bucătării ambulante care servesc gustări specific acestui tip de eveniment. (mici, frigărui, gogoşi, etc)

Posted in Sarbatori pe Clisura Dunarii.