Orsova – cel mai nou oras din Romania

ors_16022501    Orsova este cel mai nou oras construit din Romania. A luat nastere prin stramutarea satelor Tufari, Jupalnic si a orasului vechi Orsova. Facand parte din banat, fiecare dintre localitati tineau sarbatoarea satului cunoscuta sub numele de Ruga sau Nedeie in Banatul Montan(Caras-Severin).Ruga este sarbatoarea campeneasca cu ocazia hramului bisericii din sat.
Fiind construita prin alipirea mai multor localitati, Orsova si-a pastrat traditiile mostenite si le lasa generatilor ce vin. Zilele orasului se tin in fecare an in apopierea datei de 15 August (Adormirea Maicii Domnului) , asa cum se tinea in Jupalnic. In perioada aceasta in Orsova au loc diferite activitati turistice. In central civic au loc concerte de muzica populara si usoara care aduc aminte de vechile sarbatori satesti. E un prilej de bucurie atat pentru locuitorii orasului cat si pentru numarul mare de turisti care vin spre a se relaxa in Orsova si imprejurimi.
In ultimii ani, orsovenii doresc sa se reaproprie de radacini, astfel s-a reluat traditia de a tine in fata bisericii Ruga Orsoveana. Sarbatoarea are loc anual de Rusali si se mosteneste din vechiul oras . In fata bisericii, dupa slujba, toti cei doritori asista la un spectacol impresionant pregatit de tinerii din oras ce vin fie de la scolile generale fie de la liceu, iar la lasatul serii muzica popular live ii imbie la joc si la apopierea de trecut.ors_16022502
Pe langa aceste sarbatori, se mai tin si alte Nedei pe parcursul anilor in diferite parti ale frumosului oras: in Coramnic si in zona de Nord a orasului se tine joc de Ispas, mostenite din Tufari, iar in Magrini nedeia are loc pe data de 8 Septembrie (Nasterea Maicii Domnului)
Atat la zilele orasului cat si la nedeile de peste an, orsovenii si “gostii” (musafirii) isi petrec cu muzica din banat. Jocul incepe seara, dupa ce soarele apune si tine pana cand “se imbina noapcea-n zi”.

Posted in Localitati, Povesti nespuse.