Svinita – sarbatori si actiuni in 2015

image003In anul 2015 la Caminul Cultural au avut loc urmatoarele evenimente culturale, sociale si scolare :

In data de 6 ianuarie , cu ocazia Craciunului sârbesc, a avut loc un eveniment de impartire a cadourilor pentru scolarii din clasele I – VIII si gradinita de copii, oferite de Uniunea Sârbilor din Romania, cu sediul in Timisoara, impreuna cu Organizatia Locala a sârbilor si Primaria com. Svinita. Au participat un nr. de 70 copii , aprox. 50 de părinti si cadre didactice, iar dupa impartirea cadourilor a avut loc o reuniune cu muzica si dans pentru copii.

In data de 7 si 8 ianuarie a avut loc bal de Crăciunul sârbesc la caminul cultural , la care au participat un nr de aprox. 200 de pesoane , tineri si vârsnici, care se aduna in fiecare an de sarbatorile religioase iar in data de 13 ianuarie a avut loc Revelionul pensionarilor ( sarbatorit pe rit vechi ).

In data de 18 ianuarie, a avut loc bal de Sfântul Ion, sarbatorit pe rit vechi, cu participarea a 180 de persoane . Pe 27 ianuarie a avut loc o reuniune cu copii din Scoala cu clasele I- VIII cu ocazia sarbatoririi Sfântului Sava, ocrotitorul copiilor din credinta sârbeasca.image005

Pe data de 8 martie a avut loc la caminul cultural bal de ziua femeii, cu tombola si jocuri distractive, la care au participat un nr. de 300 persoane. 1 mai 2015- Ansamblul folcloric “Dunav “ a participat pt. a treia oara la “Festivalul Liliacului “ la Miroci în Serbia. Miroci este o localitate mica, iar la aceasta sarbatoare se aduna toti sârbiicare sunt plecati in strainătate.

Ziua comunei Svinita- 31 mai 2015, ed. a-2-a. Se aduna toti fii satului plecati din sat. Are loc o adunare la Camin cu toti oamenii , de înmâneaza diplome de merit pt. cei care au contribuit la promovarea satului ori au facut scoli înalte. Seara = spectacol cu toate generatiile din Svinita, de la gradinita, scoala primara, gimnaziala, tineri din formatia “Dunav “, precum si seniori de peste 40 de ani.

image0111 iunie- Serbare scolara cu ocazia Zilei copiilor, in 12-13 iunie- 2015 Formatia “Dunav “ a participat la Festivalul regional de folclor pentru copii : “La izvor, la izvorele “ din Timisoare, unde au luat premiul I, la sectiunea dansuri minoritati.

02-04 iulie : FESTIVALUL MINORITĂŢILOR NATIONALE “ SERBĂRILE DELTEI “ – ed. a-XV-a , Sulina 2015, jud. Tulcea, tinerii dansatori din Svinita au obtinut marele premiu - Trofeul Festivalului . Au avut o prestatie de-a dreptul uluitoare, au ridicat publicul in picioare, iar juriul format din experţi nationali le-a acordat premiul binemeritat si felicitările pe măsură.

06 iulie ZILELE MONTEORULUI – Ed. a- VI-a, Sărata Monteoru, judetul Buzău, tinerii din formatia artistica “Dunav “ sunt aplaudati de un public de aprox. 2.000 persoane.

image013

7 iulie- SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR- RGOTINA 2015 din Serbia, “IVANDANSKI SABOR” - La invitatia primariei Zaječar si Rgotina, formatia artistica a participat la frumoasa sarbatoare , la care a obtinut premiul special pentru dansuri, premiul II la Cirba de peste si premiul II la Coronita Sânzienelor.

I-a insotit si D-nul Presedinte USR din Timisoara, Ogian Krstici- prin grija caruia au putut sa participe la toate aceste evenimente, asigurand banii de deplasare .

Gazdele din Serbia : d-nul primar Slobodan Perčič, d-nul Duško Sazdanovič au organizat si alte evenimente la care au participat tinerii : vizita in mina de cupru din Bor, excursie la gradina zoologica din Bor si vizitarea orasului. Tinerii au fost cazati acasa la familii si au legat prietenii frumoase cu membrii formatiei de dansuri din Rgotina, care vor veni la Svinita la Festivalul Smochinelor in septembrie.

08 iulie SĂRBĂTOAREA DIASPOREI din LIUBICEVAŢ – Serbia – SABOR DIJASPORE LJUBIČEVAC - la aceasta sarbatoare, formatia Dunav a participat de cativa ani, la invitatia primarului Ljubomir Gušatovič.

“Festivalul Satelor Dunarene “- editia a-36-a. La Svinita

Festival de folclor – in com. Socol , jud. Caras- Severin

14 august – participarea la “Ciaunul de aur “ din Moldova Veche.

15 august- Festivalul Lubenitei din com. Gottlob, jud. Timis

image01905 septembrie 2015 Svinita - “Festivalul Smochinelor “ ed. a-XVI-a . Este cel mai mare eveniment cultural din comuna Svinita.

In cadrul festivalului a avut loc evenimentul de lansare a Structurilor de Economie Sociala din proiectul “Meserii locale- Parteneriat pentru Mestesuguri si Servicii Rurale licale “- POSDRU / 173/6.1/S/146872, unde primaria Svinita este partener.

24 sept. 2015- Casa Univerisatilor din Craiova, participarea formatiei la spectacol cu ocazia proiectului “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european “

“Maratonul folclorului sârbesc “ – 26.09.2015, Timisoara, ed. a-15-a

Eveniment ce are loc in fiecare an la Timisoara si participa toate formatiile sârbesti din tară si câteva din Serbia.

Adunari populare- au loc in fiecare luna ( ultima dimimica din luna ) la Caminul cultural.

Este o actiune sociala organizata de Primari comunei Svinita in parteneriat cu Asociatia Partener pentru Dezvoltare Svinita, pentru informarea populatiei despre activitatile autoritatilor publice locale . In fiecare luna participa aprox. 150 persoane , cate un reprezentant din fiecare familie, angajatii primariei si principalelor institutii : biserica, scoala, politie, cultura, dispensar, membrii organizatiilor neguvernamentale APDS si membrii Grupului de initiativa locala – GIL Svinita, precum si alti invitati de la institutii judetene , etc. Au loc dezbateri si propuneri din partea locuitorilor privind viata sociala a comunitatii din Svinita.

In luna decembrie si ianuarie , in fiecare an au loc baluri de Sarbatori : Sfantul Nicolae, Craciun, Sf. Ion , organizate de Caminul cultural si primarie.

Posted in Sarbatori pe Clisura Dunarii.